Safe and Sound Protocol (SSP)

Je zenuwstelsel uit survival halen terwijl je ontspant en naar muziek luistert, dat kan! Dat muziek luisteren invloed heeft op hoe je je voelt weten we allemaal. Maar nu bestaat er muziek die zo bewerkt is dat het een blijvend effect heeft op je zenuwstelsel! Deze vorm van therapie heet het Safe and Sound Protocol en werd ontwikkeld door Stephen Porges, de wetenschapper die zijn leven wijdde aan het ontwikkelen van de polyvagaal theorie. Informatie over deze theorie staat in een andere blog en op mijn website.

Deze muziek werd zo bewerkt dat het de nervus vagus stimuleert. Hoe dat kan? Ik zal eerst nog even kort uitleggen hoe ons zenuwstelsel werkt. Het autonome zenuwstelsel (ANS) reguleert onder andere onbewuste processen zoals onze hartslag, spijsvertering en ademhaling. En het bepaalt hoe we ons voelen en de wereld om ons heen ervaren! Het ANS bestaat uit twee vertakkingen:

  1. het sympatische zenuwstelsel. Dit wordt ook wel het vluchten/vechten systeem genoemd. Als we in gevaar komen kan het sympathische zenuwstelsel ons in opperste paraatheid brengen om te vluchten of te vechten. Onze hartslag versnelt en er stroomt bloed naar onze ledematen.

  2. het parasympathische zenuwstelsel. Dit systeem heeft twee vertakkingen:

    -ventrale vagale systeem. dit systeem gebruiken we om sociale verbinding te maken, om uit te rusten en te ontspannen.

    -dorsale vagale systeem. Dit systeem hebben we nodig om te kunnen ontspannen en slapen (dan is er een gecombineerde acivatie van de ventrale tak). Maar kan ook worden gebruikt om te bevriezen bij groot gevaar of bijvoorbeeld een shock.

Het stimuleren van de nervus vagus zorgt voor regulatie van het zenuwstelsel waardoor je uit overlevingsenergie kunt komen. Terug in balans

Ons overlevingsinstinct is erg handig als er daadwerkelijk gevaar is, dan kunnen we onszelf in veiligheid brengen of onszelf verdedigen. Het probleem voor veel mensen is dat ze niet meer (helemaal) uit deze overlevingsenergie kunnen komen. Als we niet in overleving zitten dan kunnen we daadwerkelijk ontspannen en sociaal gedrag vertonen. Ons ‘social engagement system’ staat aan. De nervus vagus is de grootste zenuw in ons lichaam en speelt een essentiële rol in dit proces. De bewerkte muziek van het Safe and Sound Protocol stimuleert de nervus vagus direct, zodat je weer uit overlevingstrategie kunt komen.

Hoe dat kan? De vagus zenuw kan worden gestimuleerd via de spieren in je oren! Normale muziek stimuleert dus ook de vagus zenuw, maar de bewerkte muziek van het Safe and Sound Protocol werkt als een soort trainingsprogramma, waardoor er blijvende positieve effecten op de regulering van je zenuwstelsel zijn. Dat kan doordat onze hersenen en ons zenuwstelsel plastisch zijn: ze blijven leren en nieuwe verbindingen aanmaken. We kunnen dus veranderen! Met het Safe and Sound Protocol leert je zenuwstelsel om beter in balans te blijven en niet in (oude) overlevingsstrategieën te schieten. Daarnaast helpt het je om makkelijker sociale verbinding aan te gaan.

Het Safe and Sound Protocol kan helpen met: overgevoeligheid voor geluid zoals misofonie, het verbeteren van auditieve verwerking, het reguleren van gedrag en het verbeteren van ons vermogen tot sociale verbinding. Minder stress en onrust ervaren en beter bij jezelf kunnen blijven.

Bij het Safe and Sound Protocol luister je enkele sessies naar gefilterde muziek via een koptelefoon. Dit kan zowel in de praktijk als via een online sessie. Door het SSP te doen ben je beter in staat om je zenuwstelsel te reguleren en je veilig te voelen in sociaal contact. Het werkt dus als ondersteuning van je therapie en als op zich staande therapie. Je staat meer open om diepere lagen van heling aan te kunnen.



Previous
Previous

Spiegeltje, Spiegeltje…