Hoe kom je uit de Freeze stand?

Herken jij dit? Je zit op de bank en het lukt je maar niet om de dingen te gaan doen die je wil doen. Scrollen op je telefoon, ook al voel je er geen plezier meer bij. Misschien heb je eigenlijk ook wel honger. En hey, je bent vergeten te plassen, en dat voelde je niet eens. Wat fijn dat je dit leest! Je bent er eindelijk achter dat je gewoon last hebt van een Freeze-reactie!

Gedachteloos voor je uit staren. Tijd glipt door je vingers en je baalt van jezelf. Je moet nog zoveel doen, en er komt gewoon niks uit je handen.

Dit zijn uitingsvormen van functionele freeze, of een bevriezingsreactie van je zenuwstelsel. Lees hier meer.

De oplossing

Stap 1: herken dat je lichaam in een freeze zit. Nee, je bent niet lui. Nee, er is niets mis met je. Het is gewoon een reactie vanuit je onderbewuste. Dit gebeurt zonder dat je er directe invloed op hebt. Je kunt wel leren om invloed te krijgen zodat je weer grip krijgt op jezelf.

Stap 2

compassie, compassie, compassie. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Is dit een brug te ver? Besef dan dat Freeze een reactie is van je autonome zenuwstelsel op onder andere gevaar. Je lichaam detecteert dus een gevaar. Dat kan klein en groot zijn. Jezelf beschamen wordt door je zenuwstelsel geïnterpreteerd als gevaar. Schaamte gaat je niet uit de bevriezing helpen, maar dieper vastzetten. Is de stap van schaamte naar compassie nog te groot? dan gaan we naar stap 3.

stap 3

Kijk eens rustig om je heen. Dat heet oriënteren. Neem de dingen om je heen rustig in je op. Misschien ben je buiten, zie je bomen of kun je naar buiten kijken door een raam. welke voorwerpen zijn er om je heen? een stoel, tafel. hoe hoog is het plafond? Kun je wolken zien? maak dan eens contact met je eigen lichaam. Raak rustig je handen aan. vervolgens wrijf je even over je bovenbenen. Voel je voeten. Misschien lukt het om je tenen te bewegen.

Andere manieren om uit een freeze te komen zijn: benoem wat je ruikt, benoem wat je hoort, benoem wat je voelt. Benoem wat je ziet en benoem wat je proeft. Probeer aan een fijne herinnering te denken. Ga douchen. Maak jezelf goed warm. Neem een kop thee of een kruik. Tijdens een freeze reactie krijg je het vaak koud doordat de bloedtoevoer naar de perifere delen van je lichaam (armen, benen, huid) wordt verminderd.

stap 4

De grote vraag is waarom zit je in een Freeze? Bevriezen is een manier voor je zenuwstelsel om je te helpen in potentieel gevaarlijke situaties. De freeze wil je dus beschermen. Misschien lukt het op deze manier om wat milder te kijken naar je bevriezing. Op het moment dat het gevaar als onschadelijk kan worden bestempeld zal je lichaam vanzelf uit freeze komen.

stel jezelf de volgende vragen:

  • Zit er een tijger in mijn kamer? Oftewel is er acuut gevaar?

  • Is er een lastige of gevaarlijke situatie in de nabije toekomst?

  • Is er iets waar ik tegenop kijk?

  • Zijn er emoties die ik heb ingeslikt?

  • Wat zegt mijn innerlijke criticus tegen me?

Als je al uit de Freeze bent hoef je niet telkens te reflecteren op het waarom. Soms heb je daar ook gewoon geen tijd voor. Het kan je wel helpen om een volgende keer te voorkomen!

Meer blogs volgen over hoe je de freeze reactie kunt voorkomen in de toekomst! Ook het herstellen van functionele freeze/functional freeze komt nog aan bod.

Previous
Previous

Loslaten

Next
Next

Hoe weet je of je intuïtie spreekt?