Hoe weet je of je intuïtie spreekt?

Een veelgestelde vraag: wanneer is mijn gevoel intuïtie en wanneer is het angst of een traumarespons?

Het antwoord ligt in je lichaam! Als je in contact bent met je lichaam in het hier en nu, dan kun je je intuïtie voelen. Dat betekent dat je zenuwstelsel gereguleerd is en je niet in een trigger zit. Intuïtie is vaak een zacht signaal, als een fluistering. Maar als je de signalen negeert dan kan die fluistering aanzwellen. Dan kunnen er verhalen in ons hoofd ontstaan over wat er gebeurt, en ons sterk ontregelen en heftige gevoelens geven.

intuïtie versus angst

Elk gevoel, elke sensatie is een boodschap van ons lichaam, een signaal waarop we kunnen anticiperen. Soms kan dit een echt gevaar zijn, of iets wat ons lichaam als gevaarlijk beschouwt op basis van eerdere negatieve ervaringen, zoals bij een traumatische gebeurtenis. Hoewel we misschien begrijpen dat het verstandelijk gezien een loos alarm is, begrijpt ons lichaam dit nog niet. Het is echter van cruciaal belang om deze signalen niet te negeren; ons lichaam probeert ons iets te vertellen.

Het struikelblok ligt vaak in de verhalen die ons hoofd creëert. We proberen te begrijpen wat er gebeurt, en deze verhalen zijn vaak diepgeworteld in onze overtuigingen, eerdere ervaringen en wonden. Dat is dus niet onze intuïtie. Je kunt bijvoorbeeld de onzekerheid van een ander oppikken maar je hoofd plakt er het verhaal op dat die ander je afwijst.

Om je intuïtie verder te ontwikkelen kun je proberen om de impulsen van je lichaam eens te volgen. Ga het experiment aan om de verhalen los te laten en te kijken wat er gebeurt. Dus voel je sensaties en emoties en volg wat je lichaam wil doen. Dit versterkt je intuïtie omdat je beter naar je lichaam luistert. Je lichaam zal je belonen door je meer signalen en sensaties te geven de volgende keer. Er is eindelijk iemand die luistert! Dit creëert een diepere verbinding met je lichaam.

Bovendien geeft deze benadering je de mogelijkheid om op een andere manier te reageren. Door je gevoelens te ervaren zonder er meteen een verhaal aan te koppelen, openen je jezelf om in het huidige moment aanwezig te zijn, ontvankelijk voor wat zich werkelijk afspeelt.

Hoe meer je voelt wat er zich in jouw lichaam afspeelt en daarop actie kunt ondernemen, des te meer controle je gaat ervaren over je leven en je reacties. Dit leidt tot een gevoel van veiligheid, veiligheid die je jezelf geeft. Van veiligheid zal je zenuwstelsel vanzelf in regulatie komen. Vanuit die regulatie zal je intuïtie steeds sterker en duidelijker worden.

onthoud, je lichaam weet het antwoord.

Previous
Previous

Hoe kom je uit de Freeze stand?

Next
Next

Functional freeze, de ziekte van deze tijd