Hoe herstellen van een burn out.

Herken je dit? Je bent uitgeput, maar slapen helpt niet. Je hoofd staat nooit stil, maar concentreren lukt nauwelijks. Misschien voel je je onrustig en gejaagd, of juist leeg en afgestompt. Het voelt alsof je jezelf niet meer bent. Wat fijn dat je dit leest! Je bent er eindelijk achter dat dit geen kwestie is van 'teveel stress', maar dat je zenuwstelsel overbelast is. Een burn-out is niet alleen mentaal, maar ook een fysiek en neurologisch proces.

Burn-out en je zenuwstelsel
Een burn-out is het resultaat van langdurige stress waarbij je zenuwstelsel geen kans heeft gehad om te herstellen. Volgens de polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, reageert ons zenuwstelsel voortdurend op signalen van veiligheid of dreiging. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je zenuwstelsel vast komt te zitten in een vecht-, vlucht- of bevriesmodus (Freeze, lees deze blog.

  • Vechtmodus: Je voelt je opgejaagd, prikkelbaar en hebt moeite met ontspannen.

  • Vluchtmodus: Je hebt een constante behoefte om bezig te blijven en rust voelt ongemakkelijk.

  • Bevriesmodus (freeze): Je voelt je uitgeput, apathisch en het lukt niet meer om in actie te komen.

Een burn-out ontstaat vaak wanneer je zenuwstelsel te lang in de vecht- of vluchtmodus heeft gestaan en uiteindelijk in de bevriezing schiet. Dit is een beschermingsmechanisme: je lichaam trekt als het ware de stekker eruit om verdere schade te voorkomen. Dit kan gebeuren als je langere tijd teveel stress hebt gehad of als je langere tijd teveel in de aanpassing hebt gezeten (pleasen).

Burn out oefeningen, zenuwstelsel

Hoe houd je je hoofd boven water tijdens een Burn-out

Uit je burn-out: werken met je zenuwstelsel
Herstellen van een burn-out vraagt om meer dan alleen rust. Het betekent opnieuw leren luisteren naar je lichaam en je zenuwstelsel stap voor stap ondersteunen in het vinden van veiligheid.

Stap 1: Erken wat er gebeurt
Nee, je bent niet zwak. Nee, je stelt je niet aan. Jouw lichaam en zenuwstelsel hebben een lange tijd overuren gedraaid en hebben nu tijd nodig om te herstellen. Het begint met erkennen dat dit een fysiek proces is en dat je zenuwstelsel overbelast is.

Stap 2: Breng veiligheid in je systeem
Je zenuwstelsel moet zich eerst veilig voelen voordat herstel mogelijk is. Kleine signalen van veiligheid kunnen al helpen:

  • Langzaam en diep ademhalen

  • Regelmatig een warme douche of bad nemen

  • Zachte bewegingen zoals wandelen of stretchen

  • Tijd doorbrengen in de natuur

  • Muziek luisteren met een kalm ritme

  • massage of lichaamswerk

  • yin yoga

Stap 3: Leer weer voelen
Burn-out gaat vaak gepaard met dissociatie: je voelt minder en bent minder verbonden met jezelf. Begin met kleine oefeningen om weer contact te maken met je lichaam:

  • Voel je voeten op de grond

  • Masseer zacht je handen of armen

  • Gebruik geur, zoals etherische oliën, om je zintuigen te activeren

Stap 4: Bouw langzaam op
Wanneer je zenuwstelsel zich veiliger voelt, kun je voorzichtig weer activiteiten toevoegen. Maar let op: herstel is geen rechte lijn. Geef jezelf de ruimte om te luisteren naar je grenzen zonder direct weer in oude patronen te schieten.

Herstel is maatwerk
Niet iedereen heeft hetzelfde herstelproces. Soms is professionele begeleiding nodig om de diepere oorzaken van je burn-out aan te pakken. Een traject dat aansluit bij jouw zenuwstelsel en behoeften kan helpen om oude patronen te doorbreken en duurzaam te herstellen.

Ben je klaar om je burn-out op een diepere laag aan te pakken? Plan een gratis kennismakingsgesprek in Bussum en ontdek wat een maatwerktraject voor jou kan betekenen. Burnout herstel begint bij een holistische blik naar jouw persoonlijkheid, het begrijpen van je zenuwstelsel en het doorbreken van de freeze-modus.

Meer blogs volgen over hoe je je zenuwstelsel verder kunt ondersteunen bij stress en herstel!


Next
Next

Tip! Onderzoek jouw zenuwstelsel met dit ezelsbruggetje.